tallers musicals

Els primers 6 anys de vida són un moment essencial i extremadament significatiu en el desenvolupament global de l’infant: sentits, intel·lecte, emocions, relacions, competències, descobriments, reptes… Des del ventre matern fins a final de la infància, la música és un estímul important per ajudar als nins a créixer plenament com essers humans i facilitar el seu aprenentatge. En un primer moment, el primers sons que els infants identifiquen son les veus dels seus pares, les cançons de bressol, i els distints ritmes i melodies que els proporcionen les persones properes que els envolten. Després, ja comencen aprendre a seguir ritmes amb mamballetes, moviments del cos, comencen a saber quines cançons els agraden més i quines menys…

A l’incloure la música com a part de la seva educació, els infants gaudeixen de moments d’alegria en els que tenen l’oportunitat d’expressar-se: es comuniquen, es mouen, es relacionen amb els demés, i afavoreixen la seva creativitat i imaginació. A més, la música està estretament lligada amb el llenguatge, l’equilibri, la memòria i la intel·ligència. Quan canten cançons amplien vocabulari, augmenten la seva capacitat de memòria, així com també els ajuda a expressar les seves emocions i a conviure amb grup d’iguals, ja que han de cantar tots junts, respectant un ritme. Trobem la música per tot allà on anem, ja que a diari escoltem diferents sons, ja sigui el renou del vent, el cant dels ocells, o un soroll més simple com pot ser el clàxon d’un cotxe. A través de la música generem als més petits l’oportunitat de coordinar moviments seguint ritmes i melodies de distintes cançons, de desenvolupar la motricitat fina i gruixada mitjançant jocs, danses i la manipulació d’instruments.

Per tant, la música és important dins aquesta etapa, perquè aporta molts beneficis als infants: seguretat en si mateixos, ja que genera confiança, seguretat emocional perquè comparteixen vivències i es senten compresos pels demés. Com hem dit abans, també afavoreix en l’aprenentatge, ja que en el període de alfabetització estan estimulats a partir de cançons adequades a la seva edat, en les quals les síl·labes son rimes constants i repetitives, acompanyades de gests i aquests fets potencien la millora de la seva parla i de la comprensió del llenguatge. Per acabar cal dir, que a partir de la música es fomenta també l’expressió corporal, ja que com també hem comentat anteriorment aprenen a combinar i a coordinar moviments…

Explicada la importància de la música en edats primerenques, ens agradaria presentar-vos com treballem en les nostres sessions de tallers musicals, ja que la forma de treballar és important a l’hora de motivar als infants per engrescar-los cap a un aprenentatge més significatiu. Un dels nostres objectius principals és l’experimentació autònoma d’instruments musicals, instruments quotidians i les diferents parts i possibilitats que ens dona el propi cós humà. Afavorir el control autònom de la respiració, de la veu i dels moviments de les extremitats, mitjançant els diferents instruments. Per aconseguir-ho tenim les sessions estructurades de la següent forma:

estructura de les sessions

  • Ritual d’entrada –> donem la benvinguda a tots els alumnes mitjançant el cant/ball d’un cançó, parlam una estoneta i presentam un instrument nou, que ha vengut visitar-nos.
  • Experimentació –> durant aquest temps, els infants tenen l’oportunitat d’experimentar amb tots els instruments que vulguin , els nouvinguts i els que ja coneixien. Els instruments són presentats dins paneres i ells decideixen amb quins volen experimentar. També els oferim materials casolans, com ara olles, cullerots, “mangueres”, embuts….
  • Moment d’expressió corporal: fent danses tradicionals i cantant cançons en rotllana on feim us dels gests per interpreter-les.
  • Ritual de sortida –> ens acomiadem sempre a través d’una cançó en la qual ballem tots plegats.

El nostre paper és el de donar a conèixer totes les possibilitats que té cada material. La nostra actitud és la d’acceptar i acompanyar a cada infant. Acompanyar significa interactuar però sense envair. També intentem afavorir el plaer del moviment i de l’experimentació.

“L’infant no juga per aprendre, sinó que aprèn perquè juga” 

Piaget afirma que la intel·ligència de les persones es construeix mitjançant el moviment.

Els tallers musicals les realitzem d’octubre a maig i són sense família. Duim a terme una adaptació durant el mes d’octubre i part del novembre. És una adaptació llarga, quan l’infant està o comença a estar preparat i segur per quedar sol, el familiar ja no entra a l’aula. els infants més grans dels tallers musicals, és a dir els que cursen el primer any d’escola, ja entren sense familiar dins l’aula. Els dels grups de nadons en família acudeixen a totes les sessions del curs amb un familiar.

HORARIS CURS 2023/2024

  • per a INFANTS NASCUTS EL 2020 (4 torns): els dilluns a les 16h i a les 18h, dimarts a les 16h i dimecres a les 16h.
  • per a INFANTS NASCUTS EL 2021 I EL 2022 (4 torns, un a escollir): els dilluns a les 17h, els dimarts a les 18h, el dimecres a les 17h i a les 18h (durada sessió 50min).
  • MÚSICA PER A NADONS I FAMÍLIA. INFANTS NASCUTS al 2023 i darrer trimestre del 2022 (1 torn): els dimarts a les 17h.
  • Curs d’octubre a maig.
Aquest web utilitza cookies pròpies per al correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, confirmeu l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les vostres dades per a aquests propòsits. Més informació.    Configurar i més informació
Privacidad