psicopedagogia

La psicopedagogia és aquella disciplina que s’encarrega d’abordar els comportaments de les persones i els fenòmens psíquics en el marc educatiu. És a dir, és pot explicar també, com la branca de la psicologia que estudia i s’ocupa dels problemes d’aprenentatge. El seu objectiu, és aconseguir millores tant en els mètodes didàctics com en els pedagògics que intervenen en el procés educatiu. A més a més, des de la psicopedagogia s’enfoca a la persona individualment, però també en l’ambient i entorn que l’envolta, ja que es consideren fonamentals, tant en l’èxit com en el fracàs del procés.

La tasca que s’empren dins aquest servei, és la de guiar, i animar als alumnes en el procés d’aprenentatge, però també d’identificar problemes, diagnosticar-los i elaborar un pla per a superar-los i d’aquesta manera l’alumne pot complir satisfactòriament amb l’objectiu educatiu. Les àrees que s’avaluen en aquest servei, són les següents:

Les àrees que s’avaluen en aquest servei són:

 • Àrea Socio afectiva: entorn familiar, escolar i dimensió personal.
 • Àrea Cognitiva: atenció/concentració, memòria, llenguatge, pensament, psicomotricitat i percepció.
 • Àrea Lectura i Escriptura: qualitat, velocitat, errors de la lectura i escriptura, comprensió lectora, entre altres.
 • Àrea Càlcul: comprensió del llenguatge matemàtic, resolució de problemes, entre altres.

Per tant, una de les tasques més importants a dur terme des d’aquest servei, és la de realitzar un bon diagnòstic que consideri les diverses àrees amb la finalitat de descobrir les causes de les dificultats d’aprenentatge dels alumnes.

Aquest diagnòstic es realitza aplicant proves que tenen com a objectiu recollir informació sobre les seves fortaleses, febleses o habilitats a potenciar en diferents àmbits. Quan més informació s’obtingui durant el diagnòstic, es pot confeccionar un informe més complet, per això no deixen de ser importants les entrevistes amb els pares i professors.

El diagnòstic psicopedagògic adquireix una gran importància, ja que a partir d’aquest els resultats obtinguts, ens serveixen de guia per planificar el tractament de les dificultats, recolzant-se en les fortaleses, ja que la psicopedagogia s’ocupa de potenciar, estimular i/o desenvolupar les habilitats involucrades en el procés aprenentatge.

Per tant, a tall de resum, la psicopedagogia s’ocupa de:

la psicopedagogia s’ocupa de:

 • Detectar, prevenir, diagnosticar infants i adolescents amb dificultats específiques d’aprenentatge i TDAH o bé trastorns, com per exemple el d’Espectre Autista. 
 • Intervenir i fer un seguiment psicopedagògic d’aquestes dificultats d’aprenentatge o d’aquests determinats trastorns. 
 • Prevenir el fracàs escolar. 
 • Orientar a adolescents. 
 • Donar suport al desenvolupament personal i/o social dels infants i adolescent. 
 • Ajudar en l’orientació laboral, educacional, vocacional. 
 • Elaborar programes d’atenció a la diversitat i a la vegada, elaborar informes psicopedagògics. 
 • Orientar i assessorar a les famílies.
Aquest web utilitza cookies pròpies per al correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, confirmeu l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les vostres dades per a aquests propòsits. Més informació.    Configurar i més informació
Privacidad