matemàtic@ment

Matemàticament és una activitat molt completa per desenvolupar el pensament logicomatemàtic i treure el màxim potencial de les nenes i nens. Treballem la logica-matemàtica a partir de materials que aportin beneficis a l’hora de realitzar càlculs matemàtics, però a més  s’aplicarà un aprenentatge aprofundint altres conceptes per anar millorant la capacitat de concentració i atenció, l’agilitat mental, la memòria i el processament ordenat de la informació. Per tant, a partir de MATEMÀTICaMENT s’estimularan els dos hemisferis cerebrals, ajudant a potenciar al màxim les habilitats cognitives en tots els aspectes educatius.
L’estimulació adequada des d’una edat primerenca afavorirà el desenvolupament fàcil i sense esforç de la intel·ligència lògico-matemàtica i permetrà a l’infant introduir aquestes habilitats en la seva vida quotidiana.
El desenvolupament del pensament lògic matemàtic, segons el psicòleg Jean Piaget es dona en 4 fases:

les fase del pensament lògic-matemàtic  (Jean Piaget)

  • La fase sensomotora: Abasta del naixement als dos anys d’edat. L’infant aprèn a través dels sentits. És el moment en què es porta tot a la boca, comença a caminar i descobreix el món. Com a pares s’ha de facilitar-li aquestes experiències sense risc i oferir-li joguines simples i adequades a aquest moment.
  • La fase preoperacional la qual començarem a treballar aquí: Ocupa entre els 2 i els 6 anys  evoluciona amb rapidesa i el llenguatge ja juga aquí un paper determinant. En aquesta fase el petit comença a representar la realitat de manera simbòlica. Es realitzaran jocs d’assemblatge que faciliten el desenvolupament en aquesta etapa.
  • La fase del pensament concret: Entre els 7 i els 11 anys. És aquí quan desenvolupa la capacitat mental abstracta de classificar o ordenar mentalment conjunts. També aquí evoluciona la seva capacitat de socialització. Les seves necessitats canvien i el seu interès per les coses s’amplia.
  • La fase de les operacions formals: Entre els 11 i els 15 anys es produeix l’última fase. En aquest moment s’inicia en l’adolescència i elabora pensaments d’alta complexitat. Experimenta grans avanços en totes les habilitats que influeixen en el pensament lògic matemàtic.
Per tant, estimularem el pensament logicomatemàtic a través de:

estimulem el pensament logicomatemàtic

  • Jocs de construcció amb blocs. L’infant serà capaç d’organitzar el seu pensament, assimilant conceptes bàsics de forma, color, grandària i gruix, a més de realitzar activitats mentals, tals com seleccionar, compara, classificar i ordenar.
  • Realitzar activitats en les quals pugui comparar i classificar.
  • Explicació de problemàtiques quotidianes. Per exemple, com en escalfar l’aigua es produeix un efecte i es crea vapor perquè l’aigua transforma el seu estat.
  • Tractar d’organitzar-li un ambient adequat perquè es concentri.
  • Utilitzar diferents jocs que contribueixin al desenvolupament d’aquest pensament. Els jocs de memòria per a infants de preescolar ajuden amb les habilitats simples de raonament deductiu.
  • Plantejar problemes que els suposin un repte o un esforç mental. Han de motivar-se amb el repte, però aquesta dificultat ha d’estar adequada a la seva edat i capacitats, si és massa alt, es desmotivaran i pot veure’s danyat el seu apte concepte.
  • Fer que reflexionin sobre les coses i que a poc a poc vagin racionalitzant-les. Per a això, hem seleccionat esdeveniments inexplicables i jugarem a buscar una explicació lògica.
  • Deixar que manipuli i empri quantitats, en situacions d’utilitat. Fer-los pensar en els preus, jugar a endevinar quants llapis hi haurà en un estoig, etc.
  • Els jocs matemàtics tenen un alt potencial educatiu. Els jocs ben triats permeten: construir o reafirmar, promoure valors, desenvolupar habilitats, coneixements i actituds positives.
El programa MATEMÀTIC@MENT va dirigit a infants de l’etapa d’Educació Infantil i Primària. Es durà a terme a partir de grups reduïts per tal de treure el màxim rendiment individual.

Horari – curs 2023/2024

Aquesta activitat es durà a terme els :
DIMECRES

a les 17:30h
Aquest web utilitza cookies pròpies per al correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, confirmeu l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les vostres dades per a aquests propòsits. Més informació.    Configurar i més informació
Privacidad